Sulkapallon SM-kisat 2016 alkavat huomenna

Lehdistötilaisuus sulkapallon SM-kisoista 2016 pidettiin tänään torstaina Ruskeasuon urheiluhallissa.

Sulkapallon SM-kisat 2016

Järjestyksessä 62. sulkapallon SM-kisat järjestetään Vantaan Energia Areenalla 5.-7.2.2016. Kisoissa on mukana olympiapaikoista taistelevien pelaajiemme lisäksi koko kotimainen kärkikaarti kaikissa pelimuodoissa. Yhteensä pelaajia on mukana 104, joista nuorimmat Carla Kivikko ja Julia Salonen ovat 13-vuotiata ja vanhin 52-vuotias Heikki Väisänen.

Kisojen ottelukaaviot ja aikataulut ovat selvillä ja ne ovat nähtävissä Tournamentsoftwaren sivuilla.

Tässä pelaajien tunnelmia lehdistötilaisuudesta – Millä mielellä SM-kisoihin?:

Lehdistötilaisuudessa riitti kuvaajia
Lehdistötilaisuudessa riitti kuvaajia

 

Mestarisuosikin ja ykkössijoitetun Ville Långin SM-kultaputki katkesi vuoden 2015 kisoissa, kun Anton Kaisti pudotti Långin puolivälierissä ja eteni lopulta Suomen mestariksi 2015. Långilla on hallussaan yhteensä 10. Suomen mestaruutta putkeen, mikä on sulkapallon historian ennätys. Jenny Nyströmillä on nuoresta 22-vuoden iästään huolimatta jo viisi SM-kultaa sekanelinpelistä. Hankkiiko hän tänä vuonna kuudennen SM-kultansa yhdessä Henri Aarnion kanssa?

Anton Kaisti
Anton Kaisti

Anton Kaisti voitti viime vuonna ensimmäisen SM-kultansa miesten kaksinpelistä, kun hän voitti loppuottelussa Kasper Lehikoisen. Matkalla finaaliin hän pudotti 10 vuotta Suomen kenttiä hallinneen Ville Långin. Tänä vuona kisojen ykkössijoitettu miesten kaksinpelissä on Ville Lång, kakkossijoitettuna Eetu Heino ja kolmantena Kalle Koljonen.

– Ok fiiliksillä lähden SM-kisoihin. Kausi ei nyt ole mennyt ihan niin hyvin, mutta tiedän kuitenkin, että osaan pelata. Saa nähdä miten se peli kulkee nyt SM-kisoissa, Anton Kaisti pohdiskelee.

– Islannin kisassa viime viikonloppuna oli ok peliä ja se näytti jo paremmalta. Viikonloppuna nähdään miten se peli täällä kulkee, Islannissa sekanelinpelistä kultaa voittanut Kaisti kommentoi.

Ville Lång
Ville Lång

Ville Lång lähtee innokkaana SM-kisoihin:

– Tosi kivaa pelata SM-kisoissa. Näkee ystäviä ja sukulaisia viikonloppuna ja saa olla kotona. Ehkä viimeiset SM-kisat, niin koitetaan pelaa hyvin, Lång kommentoi.

Eetu Heino
Eetu Heino

Eetu Heino lähtee hyvillä mielin haastamaan:

– Oikeastaan todella hyvillä fiiliksillä kisoihin. Syksy ei mennyt ihan niin kuin mä itse suunnittelin ja siinä oli vähän kaikenlaisia vastoinkäymisiä. Nyt pelissä on kaikki asiat löytynyt kohdalleen ja on tuntunut hyvältä viime aikoina, Heino avaa.

– Tosi hyvillä fiiliksillä ja rennosti pelaamaan. Kun syksy ei tosiaan sujunut niin kuin suunnittelin, niin se on itseasiassa tuonut lisää rentoutta pelaamiseen, hän kertoo.

Hallitseva Suomen mestari Nanna Vainio nappasi viidennen Suomen mestaruutensa naisten kaksinpelistä SM-kisoissa 2015, voittaessaan Airi Mikkelän finaalissa. Vainio on vuoden 2016 kisoissa ykkössijoitettuna. Toisena on vuoden 2014 Suomen mestari Mikkelä ja kolmantena vuoden 2013 Suomen mestari Sonja Pekkola.

Nanna Vainio
Nanna Vainio

– Lähden SM-kisoihin aika rennosti, sillä tässä on nyt ollut aika paljon kaikkea muuta, kun on olympiakarsinnat päällä. Ehkä enemmän fokus ollut niissä karsinnoissa kuin SM-kisoissa, mikä on ihan luonnollista, koska olympialaiset on tämän kauden ykkösjuttu, Nanna Vainio kuvailee tunnelmiaan ennen SM-kisoja.

– Itseasiassa on tosi kiva fiilis siitä, että on tämän viikon saa olla vaan kotona ja ei tarvitse lähteä lentokentälle. Kiva lähteä pelaamaan SM-kisoihin, hän jatkaa.

Airi Mikkelä
Airi Mikkelä

Airi Mikkelä yhtyy Vainion sanoihin:

– Itseasiassa aika samat tunnelmat, kuin Nannalla. Fokus on ollut niin paljon olympiakarsinnassa, niin aika rento fiilis SM-kisojen suhteen. Se ero Nannaan, että mun piti lentää tänne eli piti matkustaa. Kiva olla Suomessa, kommentoi Tanskassa asuva Mikkelä.

Naisten nelinpelissä ykkössijoitetut Jenny Nyström ja Mathilda Lindholm hakevat toista Suomen mestaruuttaan. Lindholm on ollut kisatauolla yhteensä kahdeksan kuukautta jalkaleikkauksen takia. Naiset pääsivät ensimmäistä kertaa tauon jälkeen kisaamaan viime viikonloppuna käydyssä Islannin kansainvälisessä turnauksessa, jossa sijoittuivat 16. parhaan joukkoon. SM-kultaa puolustavat jo kaksi vuotta putkeen hallinneet Suomen mestarit ja tänä vuonna toiseksi sijoitetut Sonja Pekkola ja Sanni Rautala.

Jenny Nyström
Jenny Nyström

Jenny Nyström osallistuu SM-kisoissa naisten nelinpelin sekä sekanelinpelin lisäksi myös naisten kaksinpeliin. Viimeksi aikuisten SM-kisoissa Nyström on pelannut kaksinpeliä noin kuusi vuotta sitten. Alle 19-vuotiaiden SM-kisoissa hän pelasi kaksinpeliä kolme vuotta sitten ja seuransa HBC:n omissa kisoissa vuosi sitten.

Kun häneltä kysytään lähteekö hän haastamaan Vainiota ja Mikkelää, Nyström kommentoi:

– No jos mä niin pitkälle kisassa pääsen. Karsinnasta lähetään mutta, voi olla, että tie päättyy sinnekkin asti, että Airi tai Nanna tulee vastaan, hän nauraa.

– Hyvillä mielin nelinpeleihin. Ollaan treenattu Mathildan kanssa ja peli sujunut treeneissä hyvin, mutta Mathilda on kutienkin ollut puoli vuotta pois ja ei ihan tip top –kunnossa, Nyström avaa.

– Totta kai lähetään voittamaan, mutta saa nähdä, sillä ei olla nyt kahteen vuoteen otettu kultaa naisten nelinpelistä, hän pohtii.

– Sekanelinpelissä taas on myös monta hyvää paria mukana. Vaikka mulla ei ole Rio satsausta tällä hetkellä päällä, niin ei SM-kisat kuitenkaan ehkä ole se ykkössatsaus nyt. Ehkä kuitenkin enemmän merkitsee se, että miten ulkomailla pärjää, mutta kyllä nyt voittoja lähetään hakemaan, Nyström kuvailee.

Miesten nelinpelissä potentiaalisia voittajapareja on monta, sillä monet kokoonpanot ovat vaihtuneet. Viime vuoden voittajat Marko Pyykönen ja Pekka Ryhänen eivät ole SM-kisoissa parina mukana, eikä myöskään viime vuoden ykkössijoitetut ja hopeaa kisoista ottaneet Anton Kaisti ja Iikka Heino. Tänä vuonna Ryhänen pyrkii uusimaan mestaruutensa Mika Köngäksen kanssa, jonka kanssa ovat ykkössijoitettuina. Heinolla on parinaan Henri Aarnio. Turnauksen kakkossijoitetut Akseli Danskanen ja Julius von Pfaler sekä kolmantena olevat Oskari Larkimo ja Tuomas Nuorteva selviytyivät molemmat marraskuussa 2015 Suomessa pelatussa kansainvälisessä Finnish International Championships –turnauksessa neljän parhaan joukkoon.

Henri Aarnio ja Jenny Nyström
Henri Aarnio ja Jenny Nyström

Sekanelinpelissä jo viisi SM-kultaa omistava Jenny Nyström on yhdessä Henri Aarnion kanssa ykkössijoitettuina. Hallitsevat Suomen mestarit lähtevät hakemaan toista SM-kultaansa. Toiseksi sijoitettuna ovat Anton Kaisti ja Mathilda Lindholm sekä kolmantena Pekka Ryhänen ja Sonja Pekkola. Kaistilla on sekanelinpelistä yhteensä neljä SM-kultaa. 

SM-kisojen sijoitetut pelaajat:

Miesten kaksinpeli: 1. Ville Lång, 2. Eetu Heino, 3/4. Kalle Koljonen ja 3/4. Anton Kaisti
Naisten kaksinpeli: 1. Nanna Vainio, 2. Airi Mikkelä, 3/4. Sonja Pekkola ja 3/4. Riikka Sinkko
Miesten nelinpeli: 1. Mika Köngäs/Pekka Ryhänen, 2. Akseli Danskanen/Julius von Pfaler 3/4. Oskari Larkimo/Tuomas Nuorteva ja 3/4. Jesse Lehtimäki/Valtteri Nieminen
Naisten nelinpeli: 1. Mathilda Lindholm / Jenny Nyström, 2. Sonja Pekkola / Sanni Rautala ja 3/4. Noora Ahola/Linnea Vainula ja 3/4. Pihla Lindberg/Inalotta Suutarinen
Sekanelinpeli: 1. Henri Aarnio / Jenny Nyström, 2. Anto Kaisti / Mathilda Lindholm ja 3/4. Pekka Ryhänen/Sonja Pekkola ja 3/4. Petri Hautala/Noora Ahola

Otteluaikataulut

Perjantai 5.2.:
– Karsinnat alkavat klo 11.00 monimuotoisesti miesten ja naisten kaksinpeleillä ja miesten nelinpelillä sekanelinpelin aloituksen seuratessa heti kannoilla.
– Pääkisa alkaa klo 14.00 miesten kaksinpelillä

Lauantai 6.2.:
– Puolivälierät klo 10.00
– Vuoden valinnat ja Hall of Fameen uuden valinnan julkaiseminen klo 15.45
– Välierät klo 16.00

Sunnuntai 7.2.:
– Loppuottelut klo 11.00

Otteluaikataulut tarkemmin täältä. Lauantain ja sunnuntain otteluaikataulutaikataulut sekä pelijärjestykset selviävät kilpailujen edetessä.

Välinemessut
Välinemessut

Sulkapallon SM-kisoissa mukana

Pelien lisäksi Energia Areenalla on koko viikonlopun kestävät välinemessut, joissa mukana on: FZ Forzan, Victorin, Apacsin, Yonexin ja Kumpoon-ständit. Messuesittelijät tarjoavat laadukkaita välineitä eri tarpeisiin. Kisoista löydät myös mm. Medilaserin ja Mercedes-Benzin ständit.

Lauantaina 6.2. järjestetään MiniSulkis-toimintarata (4-9-vuotiaille) klo 14-15.

Kisojen aikana yleisön on myös mahdollista testata oma lyöntinopeus tutkalla. Maailmanennätys on lähes 500 km / tunnissa.

Yhteistyössä

Sulkapallon SM-kisojen 2016 viestinnästä vastaa Sulkapalloliiton lisäksi HEO Kansanopiston urheilutoimittaja-linjan opiskelijat, HEO Sport. He tuottavat turnauksesta videomateriaalia, joka on nähtävissä Suomen Sulkapalloliiton YouTube-kanavalla, soittolistalla Sulkapallon SM-kisat 2016. Sulkapallon SM-kisoista julkaistaan pelaajien haastatteluita perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta.

Lauantailta ja sunnuntailta on luvassa myös lyhyet koosteet päivistä ja sunnuntain finaalit tullaan kokonaisuudessaan streemaamaan. Suora videolähetys on nähtävissä Sulkapalloliiton YouTube-kanavalla sekä SM-kisasivuilla upotettuna ikkunana.

 

Yhteistyössä