SM-kisojen välierät pelattu – miehissä luvassa uusia mestareita

Sulkapallon SM-kisoissa on nyt pelattu välierät ja huomiset SM-finalistit ovat selvillä. Miesten kaksinpeliin saadaan huomenna taas uusi mestari, kun Kalle Koljonen pudotti välierässä Ville Långin ja Eetu Heino hallitsevan mestarin Anton Kaistin.

Myös miesten nelinpelissä valta tulee vaihtumaan. Henri Aarnio ja Iikka Heino taistelivat tiensä finaaliin ja pudottivat matkalla kaksi sijoitettua paria. Naisten nelinpelissä ja sekanelinpelissä suosikit puolestaan pitivät pintansa. Naisten kaksinpelissä Nanna Vainio hakee huomenna uransa kuudetta kaksinpelin SM-kultaa. Vastaan asettuu lauantain puolivälierien yllättäjä Tuuli Härkönen.

Jenny Nyström, Mathilda Lindholm ja Henri Aarnio tavoittelevat SM-kultaa kahdessa eri pelimuodossa. Nyström ja Lindholm naisten nelinpelissä ja sekanelinpelissä sekä Aarnio miesten nelinpelissä ja sekanelinpelissä.

Miesten kaksinpelin välierät

Ensimmäisessä miesten kaksinpelin välierässä Eetu Heino osoitti olevansa loistavassa vireessä ja kaatoi hallitsevan mestarin Anton Kaistin. Loppulukemat 21–10, 21–13 toivat Heinolle selkeän finaalipaikan.

”Todella hyvä peli. Kaikki toimi just niin kuin pitikin: nostot oli hyviä, hyökkäys toimi täydellisesti ja verkolla ei ollut mitään hätää”, Heino analysoi voitokasta välieräotteluaan.

Toisessa välierässä vastattiin kisojen tähän mennessä suurimmasta yllätyksestä. Hetkeä aiemmin vuoden tulokkaana palkittu Kalle Koljonen pudotti moninkertaisen suomenmestarin Ville Långin kolmessa erässä. Lång oli ainoa suomalainen, jota Koljonen ei vielä ollut voittanut kaksinpelissä. Nyt sekin onnistui parhaaseen mahdolliseen aikaan ja varmisti Koljoselle paikan huomiseen finaaliin.

”Tosi hyvältä tuntuu. Ei uskonut pääseväni tänä vuonna finaaliin, mutta nyt tuli otettua aika huikea päänahka”, onnellinen Koljonen kommentoi pelin jälkeen.

Långin ja Koljosen peli kesti kaikkiaan kolme erää ja lopulta Koljonen oli vahvempi numeroin 21–16, 12–21, 21–10. Etenkin viimeisessä erässä yleisö oli hyvin mukana miesten tasaväkisessä kamppailussa. Koljosen voitettua ensimmäisen erän toinen kääntyi Långille melko selvin lukemin. Tässä vaiheessa näytti, että Långin peli voisi viedä hänet jälleen kerran finaalin. Kolmas erä oli kuitenkin Koljosen:

”Jaksoin vaan uskoa omaan tekemiseeni. En lähtenyt tekemään nopeita ratkaisuja, koska Villeä vastaan se kostautuu heti, kuten kävi toisessa erässä. Kolmannessa jaksoin pelata kärsivällisesti loppuun asti.”

”Hyvä peli ja oli ihan kiva pelata. Jossain vaiheessa vähän oma fokus katosi ja Kalle taas säilytti hyvän fiiliksen. Parempi voitti”, Lång sanoi.

Rion olympialaisiin tähtäävän Långin kukistaminen oli Koljoselle yksi uran kovimmista otteluista. Huomenna luvassa on niin ikään tiukka taisto, kun Koljonen kohtaa SM-finaalissa seurakaverinsa Eetu Heinon. Pelistä tekee mielenkiintoisen myös se, että miehillä on yhteiset valmentajat.

”Ensin täytyy levätä ja sitten ottaa uusi keskittyminen finaaliin. Nyt aion rauhoittua, tässä on vielä vähän adrenaliinia suonissa”, Koljonen nauroi.

Heinolla huominen taktiikka oli jo tiedossa, vaikka vastustaja tulikin pienenä yllätyksenä:

”Ajattelin, että Ville hoitaa ottelun kotiin, joten vähän yllätyin kun Kalle tulee vastaan huomenna. Lähetään voittamaan ihan peruspelillä ja jätetään loput salaisuudeksi”.

Miesten kaksinpelien välierien tulokset:

Kalle Koljonen (3/4), ESB, – Ville Lång (1), ÖIF, 21-16, 12-21, 21-10.
Eetu Heino (2), ESB, – Anton Kaisti (3/4), HBC, 21-10, 21-13.

Naisten kaksinpelin välierät

Nanna Vainio
Nanna Vainio

Naisten kaksinpelin ykkössijoitettu Nanna Vainio piti pintansa myös välierässä ja jatkaa SM-finaaliin tavoittelemaan uransa kuudetta kaksinpelin suomenmestaruutta. Vainio voitti ottelussaan Jenny Nyströmin, joka tunnetaan enemmän nelinpelaajana. Peli päättyi Vainiolle suoraan kahdessa erässä 21–15, 21–12.

Huomenna Vainion haastaa Tuuli Härkönen, joka yllätti aiemmin tänään puolivälierässään 3/4 sijoitetun Sonja Pekkolan. Välierässä Härkönen joutui taistelemaan täydet kolme erää Hanna Karkausta vastaan. Ensimmäinen ja kolmas erä päättyivät Härköselle 21–15, mutta keskimmäinen meni Karkauksen nimiin pistein 19–21.

Huomista ottelua SM-kisojen yllättäjä odottaa vapautunein mielin:

”Huomenna ei ainakaan ole mitään hävittävää, joten lähden haastamaan niin paljon kun vaan pystyn”.

”Sitä en vielä osaa sanoa, miten Vainio finaalissa voitetaan. Sen näkee sitten huomenna”, Härkönen päätti.

Naisten kaksinpelien välierien tulokset:

Nanna Vainio (1), ESB, – Jenny Nyström, HBC, 21-15, 21-12.
Tuuli Härkönen, TS, – Hanna Karkaus, ÖIF, 21-15, 19-21, 21-15.

Miesten nelinpelien välierät

Ensimmäisen miesten nelinpelivälierän voittivat Jesse Lehtimäki ja Valtteri Nieminen. Samalla heistä tuli ensimmäiset Varsinais-Suomen edustajat SM-kisojen miesten nelipelien finaalissa. Lehtimäki ja Nieminen voittivat kamppailun kahdessa erässä.

”Peli sujui hyvin. Me hyökättiin enemmän ja vastustajat lähti ehkä vähän puolustamaan. Ainakin eka erä ratkesi siihen ja oltiin sitten lopulta aktiivisempia”, Lehtimäki kommentoi.

Huominen SM-finaali on molemmille uran ensimmäinen ja miehet arvostavatkin saavutuksensa korkealle. Lehtimäki ennusti myös, että huomenna paikalle saapuu paljon katsojia ja SM-finaalien tunnelma nousee korkealle:

”Finaalivastustajan suhteen ei ole toiveita, koska paha pari sieltä tulee joka tapauksessa. Voittamaan lähdetään, tuli kuka hyvänsä.”

Henri Aarnio ja Iikka Heino SM16_Sami
Henri Aarnio ja Iikka Heino

Toinen finaalipari selvisi illan toiseksi viimeisessä ottelussa. Henri Aarnio ja Iikka Heino voittivat parin Akseli Danskanen/ Julius von Pfaler lukemin 21–12, 21–17.

”Hyvin meni taas peli. Aikaisemmin voitettiin kova pari ja nyt taas voitettiin kakkossijoitetut, eli tästä on hyvä jatkaa huomiseen”, Aarnio iloitsi. ”Meillä oli hyvä liike ja oltiin koko ajan ylempänä kuin vastustajat. Toisessa erässä ne pääsi vähän mukaan, mutta sitten niiden peli kaatui pariin virheeseen.”

Aarnio ja Heino ovat hyviä kavereita ja SM-kisoissa yhdessä pelaamista on suunniteltu jo pitkään. Kaverin kanssa on hyvä tähdätä myös huomiseen finaaliin.

”Lähdetään keskittymään omaan samaan peliin, jota on jatkettu tässä turnauksessa. Ei aleta miettiä sitä, ketkä on vastassa, vaan pyritään saamaan liike kuntoon, niin eiköhän siitä hyvä tule”, Heino sanoi.

Miesten nelinpelien välierien tulokset:

Jesse Lehtimäki / Valtteri Nieminen (3/4), Clear, – Iiro Nokkala, KouSS, / Jere Övermark, ESB, 21-15, 12-21, 21-17.
Henri Aarnio, ÖIF, / Iikka Heino, ESB, – Akseli Danskanen / Julius von Pfaler (2), TS, 21-12, 21-17.

Naisten nelinpelin välierät

Jenny Nyström ja Mathilda Lindholm
Jenny Nyström ja Mathilda Lindholm

Illan viimeisessä ottelussa ykkössijoitetut Mathilda Lindholm/ Jenny Nyström voittivat odotetusti lukemin 21–11, 21-9.

”Oli kyllä hyvä peli, tehtiin mitä piti tehdä”, Nyström analysoi pelin jälkeen.

”Luulen, että molemmat oltiin vähän väsyneitä pitkän päivän jälkeen. Jennylle oli kuitenkin jo kuudes peli ja mulle neljäs, joten meni vähän ”alta pois” fiiliksellä”, Lindholm lisäsi.

Toisessa välierässä kakkossijoitetut Sonja Pekkola ja Sanni Rautala jatkoivat finaaliin kolmen erän kamppailun jälkeen. Nelinpelissä 3/4 sijoitetut Noora Ahola/ Linnea Vainula kaatuivat lukemin 19–21, 21–18, 21–11. Kahtena viimeisenä vuonna mestaruuden ovat voittaneet Pekkola ja Rautala. Sitä ennen, vuonna 2013, mestaruus meni Lindholmille ja Nyströmille. Huomenna parin vuoden takaiset mestarit lähtevät hakemaan uutta kultamitalia.

”Taktiikka on selvillä, mutta ei sitä voi tässä kertoa”, Nyström naurahti.

Naisten nelinpelin välierien tulokset:

Mathilda Lindholm / Jenny Nyström (1), HBC, – Maija Krzywacki / Johanna Luostarinen, ÖIF, 21-11, 21-9.
Sonja Pekkola, TS, / Sanni Rautala (2), ÖIF, – Noora Ahola / Linnea Vainula (3/4), ÖIF, 19-21, 21-18, 21-11.

Sekanelinpelin välierät

Jenny Nyström ja Henri Aarnio
Jenny Nyström ja Henri Aarnio

Sekanelinpelissä puolustavat mestarit Henri Aarnio/ Jenny Nyström pelasivat Petri Hautalaa ja Noora Aholaa vastaan. Ykkössijoitetut joutuivat tekemään täyden työn, ennen kuin finaalipaikka viimein varmistui. Ensimmäinen erä kääntyi heille 21–17, mutta toinen tarjosi Energia-areenan yleisölle rutkasti jännitettävää, kun parit tekivät pisteitä lähes vuorotellen. Hautala ja Ahola taistelivat useamman hienon eräpallon, kunnes pitkäksi karannut palautus ratkaisi erän 21–19.

Pelin jälkeen juuri selvinneet finalistit olivat silminnähden tyytyväisiä. Aarnio kertoi, että etenkin toisessa erässä vaadittiin todella hyvää peliä:

”Ensimmäinen erä oli aluksi tasainen, mutta loppua kohti saatiin paremmin pelistä kiinni ja erä tuli meille aika helposti. Toinen erä oli sitten aika tiukkaa vääntöä, mutta sekin tuli kotiin ja koko peli kahdessa erässä.”

”Ehkä vastustaja teki kuitenkin enemmän virheitä kun me, vaikka tuli niitä meillekin. Ehkä me osataan pelata sekanelinpeliä vähän eri tavalla ja lopulta rutiini ratkaisi”, Nyström lisäsi.

Anton Kaisti ja Mathilda Lindholm
Anton Kaisti ja Mathilda Lindholm

Huomisessa finaalissa Nyströmin ja Aarnion haastavat Mathilda Lindholm ja Anton Kaisti, jotka voittivat omassa välierässään Akseli Danskasen ja Anna Paavolan pistein 21–18, 21–15.

Sekanelinpelien välierien tulokset:

Henri Aarnio, ÖIF, / Jenny Nyström (1), HBC, – Petri Hautala, ESB, / Noora Ahola (3/4), ÖIF, 21-17, 21-19.
Anton Kaisti / Mathilda Lindholm (2), HBC, – Akseli Danskanen / Anna Paavola, TS, 21-18, 21-15.

Sunnuntain loppuottelut alkavat klo 11. Loppuotteluiden järjestys on:

Sekanelinpeli
Naisten kaksinpeli
Miesten kaksinpeli
Naisten nelinpeli
Miesten nelinpeli

Ottelut tullaan nauhoittamaan suorana ja streemaus löytyy Sulkapalloliiton YouTube-sivulta sekä SM-sivujen etusivun uutisesta heti huomenna aamusta.

Kalle Koljonen voiton jälkeen
Kalle Koljonen voiton jälkeen

 

SM-kisasivut: https://sm.sulkapallo.fi/

Katso pelaajien haastatteluita SM-kisoista (Haastattelut Heo Media)

Katso Sami Lievosen lauantain kuvia SM-kisoista täältä

 

Yhteistyössä