Vuoden valinnat 2015 ja Hall of Fame

Vuoden valinnat ja Sulkapallon Hall of Fame.

Sulkapallon SM-kisoissa lauantaina julkaistiin perinteisesti vuoden valinnat. Vuoden valintoina nähtiin niin juniori kuin seniorikin, vuoden vapaaehtoinen, läpimurto ja monia muita sulkapallon sankareita. Vuoden valintojen yhteydessä julkistettiin, myös Sulkapallon Hall of Famen uusi valinta.

Hall of Fame_Tony Tuominen 2016
Tony Tuomisen taulun tuli noutamaan Tuomisen poika Alec von Weissenberg

Hall of Fameen valittiin Tony Tuominen

Suomen sulkapallon Hall of Fame sai uuden henkilön kun SM-kisojen yhteydessä julkistettiin vuoden 2016 valinta: Tony Tuominen (1964-2000). Tuominen voitti Suomen mestaruuksia kaksinpelissä kolme, nelinpelissä kymmenen ja sekanelinpelissä kaksi. Hän edusti Suomea 79 maaottelussa ja voitti ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen mestaruuden. Parhaimmillaan hän oli kaksinpelissä maailmanlistalla sijalla 22. Tony Tuomisen nimeä kantaa myös sulkapallon nuorten valmennusrahasto.

Vain reilu viisi vuotta pelin aloittamisen jälkeen Tuominen saavutti – juuri 17 vuotta täytettyään – ensimmäisen Suomenmestaruutensa voitettuaan kaksinpelin. Se on yhä lyömätön nopeusennätys.  Seuraavina vuosina 1982 ja 1983 hän voitti SM-kultaa myös nelinpelissä ja sekanelinpelissä. Suomenmestaruuksia Tuomisella on yhteensä 15 ja kultamerkkipisteitä 50.

Tony Tuominen kuuluu Suomen sulkapallon kansainvälisesti menestyneimpiin pelaajiin. Hän edusti maaotteluissa Suomea 79 kertaa. Niistä voitto-otteluita kertyi 62. Kaksinpelin voitollaan Maltalla v. 1988 Tuomisesta tuli ensimmäinen suomalainen kansainvälinen mestari. Toisen mestaruutensa hän voitti Norjassa 1991. Tuominen pelasi myös vuoden 1994 Thomas Cup –joukkueessa, joka nousi Euroopan karsintalohkosta lopputurnaukseen Indonesiaan. MM-kisoissa Tuomisen paras saavutus oli jaettu 9. tila nelinpelissä vuonna 1995.

Tuominen toimi viimeisinä vuosinaan Suomen Sulkapalloliitossa myös maajoukkuevalmentajana. Hänen toivomuksensa ja viimeinen tekonsa Suomen sulkapallon hyväksi oli, että hänen nimellään perustetaan nuorten valmennusrahasto. Rahasto kantaa nimeä Tony Tuomisen juniorisulkapallorahasto ja se tukee vuosittain parhaita junioripelaajiamme.

Hall of Famen verkkosivut: halloffame.sulkapallo.fi

Vuoden valinnat 2015

Vuoden junioriksi valittiin Anton Monnberg. Hän on nuorten alle 17-vuotiaiden Suomen mestari kolmessa eri pelimuodossa. Hän voitti hopeaa alle 19-vuotiaiden SM-kisoista kaksinpelissä ja nappasi Denmark Junior Openissa nelinpelistä kultaa ja kaksinpelissä hän sijoittui neljän parhaan joukkoon.

Vuoden kilpailuksi valittiin Finnish International Championships HBC:n järjestämänä. Kilpailu on kotimaisille pelaajille edullinen kansainvälinen huippukisa kotiyleisön edessä. Se oli hyvin järjestetty ja onnistunut kilpailu, joka on iso ponnistus seuralta.

Vuoden 2015 läpimurto oli Kalle Koljonen. Hänellä on hallussaan Hungarian International –turnauksen voitto sekä Slovenia International -turnauksesta hopeaa. Vuoden aikana hän myös nousi maailmanrankingissa top 140:een.

Nanna Vainio_Vuoden valinta 2015

Vuoden pelaajan tittelin sai haltuunsa Nanna Vainio. Vainiolla on vyöllään Mauritius International -turnauksen voitto sekä Morocco International -turnauksen toinen sija. Hän on myös Suomen mestari 2015. Vuoden aikana hän saavutti maailmanrankingissa oman korkeimman sijoituksensa: 82.

Carl Johan_Vuoden valinta 2015

Vuoden senioriksi palkittiin Carl Johan Nybergh. Hän on voittanut senioreiden MM-kisoista pronssia ja on muutenkin aktiivinen ja menestyksekäs kansainvälinen seniorikisaaja.

Vuoden seura 2015 –tittelin sai haltuunsa Tapion Sulka.  Vuoden aikana seuran pelaajien määrä on kasvanut ja taso noussut. Tapion Sulka järjesti hienon ja menestyksekkään Finnish International Junior Championships -turnauksen (FIJC). Seuran jäsenet kannustivat myös erittäin mallikkaasti joukkue SM-kilpailussa joukkuettaan.

Pekka Sarasjärvi_Vuoden valinta 2015

Vuoden valmentaja on Pekka Sarasjärvi. Sarasjärvi valmentaa kaikkia pelaajia: niin junioreista senioreihin, vammaissulkapalloilijoita sekä huippupelaajia. Hän toimii yli seurarajojen ja on tehnyt valmennuksen eteen pitkäaikaisesti pyyteetöntä työtä sekä kokonaisvaltaisen valmennuksen että lihashuollon puolella. Sarasjärvi kouluttautuu myös jatkuvasti.

Vuoden vammaissulkapalloilijaksi valittiin Markus Lehto. Hän voitti SULKISCUPin kokonaispisteissä kaudella 2014-2015 ja voitti SM-kisoissa kultaa WH1 –pyörätuolisarjassa.

Iiro ja Maija Koivula_Vuoden valinta 2015

Vuoden vapaaehtoisiksi valittiin kaksi henkilöä Maija ja Iiro Koivula. Niin äiti kuin poika toimivat vapaaehtoisina niin seuran, alueen kuin liitonkin kisoissa. He ovat myös useimmiten hallilla ensimmäiset ja viimeiset.

Vuoden viestintäteko oli Savossa Sulkaa –blogi, jotta ylläpitää Ulla Santti. Blogissa käsitellään laajasti sulkapalloa, sen treenaamista, kilpailemista ja muuta lajiin kuuluvaa. Santti tuo blogissaan lajin etuja ihmisten tietoisuuteen ja on kirjoittanut useita blogitekstejä Sulkapallolehteen.

Vuoden ylituomariksi valittiin Ilkka Vainio, joka toimii aktiivisesti tuomarina sekä kotimaassa, että ulkomailla. Hän on myös BE Continental Referee.

Lisää kuvia vuoden valinnoista ja lauantailta

Kuvat: Sami Lievonen

 

Yhteistyössä