Sulkapallon vuoden 2016 suomenmestarit selvillä

Sulkapallon SM-kisat 2016 saatiin päätköseen. Hieno finaalipäivä takana.

Sulkapallon miesten kaksinpelin uusi suomenmestari on Kalle Koljonen. Koljonen kaatoi finaalissa Eetu Heinon kahdessa erässä lukemin 21–16, 23–12. Naisten SM-kultaan pelasi jo kuudennen kerran urallaan Nanna Vainio.

Miesten nelipelissä nähtiin finaalipäivän jännittävin mestaruustaistelu. Uudet kultamitalistit ovat Henri Aarnio ja Iikka Heino. Naisissa Sonja Pekkola ja Sanni Rautala ottivat jo kolmannen peräkkäisen kultansa.

Sekanelinpelin SM-kultaa voittivat Anton Kaisti ja Mathilda Lindholm.

Miesten kaksinpelin finaali

Kalle Koljonen
Kalle Koljonen

 Miesten kaksinpelissä haettiin sunnuntain finaalissa uutta suomenmestaria, kun kummallakaan finalistilla ei etukäteen ollut vyöllään kaksinpelin suomenmestaruutta. Uudesta suomenmestarista tulisi historian 18. mestaruuden voittanut pelaaja. Molemmilla oli takanaan kovat voitot, kun kakkossijoitettu Heino oli pudottanut lauantaina välierissä hallitsevan mestarin Anton Kaistin ja 3/4 sijoitettu Koljonen taas Ville Långin.

Edellisen kerran Kalle Koljonen ja Eetu Heino olivat kohdanneet edellisenä keväänä, jolloin kamppailu päättyi Koljosen voittoon.

Tänään ensimmäisen erän voitti Koljonen lukemin 21–16. Reilun kymmenen pisteen jälkeen Koljonen repi jo neljän pisteen kaulan, mutta Heino ei päästänyt seurakaveriaan karkuteille. Tilanteessa 18–16 näytti, että kummallakin olisi mahdollisuus erävoittoon, mutta loput kolme pistettä teki Koljonen. Jännittäviä vaiheita tarjonnut erä ratkesi Heinon viimeisen lyönnin karattua yli päätyrajasta.

Toinen erä tarjosi rutkasti jännitettävää Energia Areenan yleisölle ja lopulta ratkaisua haettiin aina jatkopalloilta asti. Tilanteessa 22–21 yleisö innostui jälleen kerran taputtamaan rytmikkäästi ottelupallon merkiksi. Palloralli päättyi ja mestaruus ratkesi Heinon lyönnin jäätyä verkkoon. Toisella puolella ensimmäisen mestaruutensa ottanut, Rio Teamin 21-vuotias Kalle Koljonen polvistui kentän pintaan tulettamaan voittoaan.

”Ensimmäinen erä sujui omien suunnitelmien mukaan. Piti ottaa verkko haltuun ja se toimi yllättävän hyvin. Itsekin ihmettelin vähän väliä että oho, nyt tuli lyötyä aika huikeasti”, Koljonen kertasi ihmeissään ottelunsa jälkeen.

”Toisessa Eetu pääsi vähän enemmän verkolle ja hallitsemaan ja itse olin aika passiivinen. Löysin onneksi aktiivisemman vaiheen, kuroin johdon kiinni ja menin lopussa ohi.”

Tuoreeltaan pelin jälkeen ikionnellinen Koljonen ei osannut arvioida, mikä toi tänään voiton seurakaveri Heinosta. Koljosen kausi jatkuu seuraavaksi EM-joukkuekisoissa Venäjän Kazanissa. Ennen sitä, tuore mestari aikoo keskittyä treenaamiseen ja lepoon SM-kisarupeaman jälkeen.

”Siinä oli kyllä sellainen flow-tila päällä, että kaikki tapahtui ihan ajattelematta. Pelasin vaan vaistonvaraisesti koko ajan”, Koljonen nauroi.

Kalle Koljonen tuulettaa
Kalle Koljonen tuulettaa

Miesten kaksinpelin finaalin tulokset:
Kalle Koljonen – Eetu Heino 21–16, 23–21.

Naisten kaksinpeli finaali

Nanna Vainio
Nanna Vainio

Naisten finaalissa kohtasivat konkari Nanna Vainio ja ensikertalainen Tuuli Härkönen.

Ensimmäisessä erässä Härkösen finaalijännitys näkyi, kun palautuksia jäi verkkoon ja lyönnit karkasivat pitkiksi. Toisaalta myös viisinkertainen SM-kultamitalisti Vainio hermoili useamman lyönnin pitkäksi. Alussa naiset etenivät lähes tasatahtiin, mutta pisteiden 4-4 jälkeen Vainio kiri johtoon. Tilanteessa 20–11 Härkönen selvitti kaksi eräpalloa, kunnes Vainio voitti avauserän 21–13. Yhtä kaikki Härkönen taisteli niin hyvin kun vain pystyi ja sai aina yleisön suosionosoitukset upotettuaan pallon hallitsevan mestarin kenttäpuoliskolle.

”Ei ollut kovin hyvä peli kummaltakaan. Itse olin hermostunut ja Tuuli oli hermostunut. Ei oikein tullut mitään pitkiä palloralleja”, Vainio kertoi pelin jälkeen.

Kuusinkertainen kaksinpelin kultamitalisti Vainio oli tällä kertaa vahvempi myös toisessa erässä ja uran kuudes ja toinen perättäinen mestaruus varmistui pistein 21–14 ja erin 2-0.

”Tämä oli rutiinivoitto. Olin vähän yllättynyt, että sieltä tuli Tuuli vastaan, mutta vaikka vastustaja oli yllätys, peli meni ihan hyvin”, Vainio jatkoi. Rion olympiapaikkaa tavoitteleva Vainio arvioi, että tänään kokemus ja paineensietokyky ratkaisivat:

”Tein vähemmän virheitä ja osaisin käsitellä paineita, kun olen ennenkin pelannut finaalissa. Sitä tietää, että vaikka alku ei lähtisikään hyvin käyntiin, että kahdessa erässä on aikaa parantaa.”

Vainion kausi jatkuu SM-kisojen jälkeen kiireisenä. Kevään tavoitteena on varmistaa paikka Rion olympialaisiin elokuussa. Vajaan viikon päästä Vainio pelaa joukkuepelissä Saksassa. Sieltä matka jatkuu joukkue EM-kisoihin Venäjällä.

”Aika nopeasti pelit tästä jatkuu eteenpäin”, Vainio summasi.

Naisten kaksinpelin finaalin tulokset:
Nanna Vainio – Tuuli Härkönen 21–13, 21–14.

Miesten nelinpelin finaali

Henri Aarnio ja Iikka Heino
Henri Aarnio ja Iikka Heino

Miesten nelinpelissä kohtasivat ennakkoon sijoittamattomat parit Jesse Lehtimäki/ Valtteri Nieminen ja Henri Aarnio/ Iikka Heino. Aarnio ja Heino pelasivat nyt ensi kertaa yhdessä SM-kisoissa. Lehtimäki ja Nieminen taas olivat molemmat finaalin ensikertalaisia ja ensimmäisiä Varsinais-Suomen edustajia nelinpelin SM-finaalissa.

Ensimmäinen erä meni loistavasti pelanneille Lehtimäelle ja Niemiselle lukemin 21–18. Toisessa erässä Aarnio ja Heino kuitenkin paransivat peliään ja liikettään, jolloin toinen erä kääntyi heille jo selvemmin 21–15.

”Ensimmäisessä erässä vastustaja pelasi todella hyvin ja oli koko ajan vähän ylempänä, joten ne hoiti sitten homman kotiin. Toisessa parannettiin omaa peliä ja toinen tuli meille”, Aarnio kommentoi.

Kolmannen erän huikea jännitysnäytelmä piti paikalle tulleen yleisön viimeiseen saakka otteessaan. Erän puolivälin jälkeen Aarnio ja Heino karkasivat jo vankkaan kuuden pisteen johtoon tilanteessa 18–12, mutta pitkät pallorallit takasivat jännityksen loppuun asti. Ottelun ja koko turnauksen viimeinen pallo olikin huikeaa nähtävää, kun Aarnio ja Heino syöksyivät vuoron perään kentän pintaan nostamaan pallon lattian rajasta. Lopulta vastustajan lyönti lensi pitkäksi ja kaikkensa taistelleet Aarnio ja Heino pääsivät tuulettamaan suomenmestaruutta.

”Kyllä se ratkaisi, että me oltiin tänään tasaisempia ja skarppina koko pelin ajan, vaikka välillä oli vaikeaa. Vastustajat oli tosi hyviä, mutta me jotenkin pidettiin kiinni koko pelistä”, Heino huokaisi ottelun jälkeen.

”Joo, keskittyminen pysyi koko ajan, vaikka oli mahdollisuus että se ois voinut herpaantua. Pelattiin Iikan kanssa peli hyvin kasassa”, Aarnio komppasi vieressä.

Entä nähdäänkö uusia suomenmestareita pian yhdessä nelinpelikentillä?

”Kyllä varmasti jossain vaiheessa pelataan taas yhdessä”, voittajat sanoivat yhteen ääneen.

Miesten nelinpelin finaalin tulokset:
Henri Aarnio/Iikka Heino – Jesse Lehtimäki/Valtteri Nieminen 18–21, 21–15, 21–12.

Naisten nelinpelin finaali

Sanni Rautala ja Sonja Pekkola
Sanni Rautala ja Sonja Pekkola

Naisten finaalissa kohtasivat turnauksen ykkössijoitetut Mathilda Lindholm/ Jenny Nyström ja kakkossijoitetut Sonja Pekkola/ Sanni Rautala. Pekkola ja Rautala olivat voittaneet kaksi viimeisintä mestaruutta ja Lindholm ja Nyström puolestaan ottivat kultaa vuonna 2013.

Tällä kertaa Pekkola ja Rautala tarvitsivat kaksi erää kolmannen peräkkäisen mestaruutensa varmistamiseen. Ensimmäisen erän he voittivat 21–18 ja toisen 21–15.

”Yleensä pelataan kolme erää tyttöjä vastaan, mutta nyt meni poikki kahdessa. Pelattiin ihan loppua lukuun ottamatta aika rennosti ja meillä oli vähän varmempi meininki siinä koko ajan”, tuoreet suomenmestarit kertoivat kuin yhdestä suusta.

Rautalan mukaan heillä oli tänään myös vahvempi hyökkäys, mikä antoi mahdollisuuden dominoida hyökkäyspeliä ja lyödä palloa hyviin paikkoihin. Toisaalta myös keskittyminen ja rauhallisuus saattoivat tänään olla valttia:

”Yleinen keskittyminen oli meillä hyvä läpi ottelun ja luulen, että se toi meille sitten kaulan siinä”, Pekkola kertoi hymyillen.

Naisten nelinpelin finaalin tulokset:
Sonja Pekkola/Sanni Rautala – Mathilda Lindholm/Jenny Nyström 21–18, 21–15.

Sekanelinpelin finaali

Mathilda Lindholm ja Anton Kaisti
Mathilda Lindholm ja Anton Kaisti

Sekanelinpelin finaalissa pelasivat Henri Aarnio/ Jenny Nyström ja Anton Kaisti/ Mathilda Lindholm. Ennakkotunnelmat olivat jännittävät, sillä Nyström, Kaisti ja Aarnio ovat kaikki voittaneet sekanelinpelin SM-kultaa, mutta kukaan ei ollut aiemmin hävinnyt sekanelinpelifinaalia. Nyströmillä mestaruuksia oli jo viisi, Kaistilla neljä ja Aarniolla yksi. Mathilda Lindholmille sekanelinpelifinaali oli uran toinen.

Ensimmäisessä erässä pisteitä tehtiin lähes vuorotahtiin. Aarnio ja Nyström olivat usein muutaman edellä ja erän lopulla Kaisti ja Lindholm selvittivätkin yhden eräpallon tilanteessa 20–19. Hetken myöhemmin myös Aarnio ja Nyström taistelivat eräpallon itselleen, kunnes Kaisti ja Lindholm käänsivät erän nimiinsä 23–21.

Toisessa erässä hallinta siirtyi Kaistille ja Lindholmille, jotka johtivat erää useaan otteeseen jopa viiden pisteen erolla. Ensimmäisen kerran Kaisti ja Lindholm pääsivät kokeilemaan ratkaisua pisteissä 20–14, mutta Aarnio ja Nyström tekivät kaksi kavennuspistettä. Lopulta Kaisti upotti ratkaisupallon Aarniolle ja HBC:n pelaajat pääsivät juhlimaan SM-kultaa. Toinen erä päättyi Kaistille ja Lindholmille 21–16 ja koko ottelu puhtaasti 2-0.

”Ottelu meni hyvin mun mielestä ja puolesta ja Antonkin pelasi tosi hyvin tänään. Eka erä oli tiukka, mutta lopussa päästiin ohi ja toisessa oltiin oikeastaan koko ajan niskan päällä”, ensimmäisen sekanelinpelimestaruutensa hetki sitten voittanut Lindholm kertoi hymyillen ottelun jälkeen.

”Ottelu ratkesi siihen, että tehtiin vähemmän virheitä kun vastustaja. Ensimmäisessä tuli meille paljon virheitä ja sen takia meni niin tiukaksi mutta sitten lyönnit alkoi toimia”, Kaisti lisäsi.

Seuraavaksi Kaisti ja Lindholm nähdään Portugalissa, jossa he pelaavat yhdessä sekanelinpeliä. Lisäksi Lindholm osallistuu naisten nelinpeliin ja Kaisti miesten kaksinpeliin. Kotimaan kentillä kaksikko pelaa kevään Finnish Openissa huhtikuun alkupuolella. Suomenmestaruus antaa varmasti itsevarmuutta myös tuleviin turnauksiin, sillä helpolla voitto ei tänäänkään tullut.

”Kyllähän se voitto oli tavoitteena mutta kyllä mä silti olen tosi iloinen tästä. Ei se helposti tullut, kyllä tämän eteen piti tosissaan pelata”, Lindholm päätti.

Sekanelinpelin finaalin tulokset:
Anton Kaisti/Mathilda Lindholm – Henri Aarnio/Jenny Nyström 23–21, 21–16.

Sunnuntain finaalien tulokset löytyvät täältä

Katso SM-kisojen finaaliottelut nauhoitettuna tästä
Katso pelaajien haastattelutita täältäKatso finaalit nauhoitettuna täältä.

Kuvat: Sami Lievonen

Lisää Samin kuvia perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta löydät näistä linkeistä

 

Yhteistyössä