Vuoden Valinnat 2016 ja Hall of Fame

SM-kisojen yhteydessä palkittiin Vuoden Valinnat 2016 sekä julkaistiin kaksi lisäystä Suomen Sulkapallon Hall of Fame:iin.

Sulkapallon Hall of Fameen tehtiin kaksi uutta nimitystä:

Sulkapallon Hall of Fame seinä sekä uudet nimetyt Robert Liljequist (vasemmalla) ja Tuomo Tennilä

Robert Liljequist

Robert Liljequist voitti uransa aikana miesten Suomen mestaruuden kaksinpelissä neljä kertaa ja nelinpelissä kaksi kertaa. Hän edusti Suomea maajoukkueessa yhteensä 44 kertaa ja lisäksi kaksissa olympialaisissa. Parhaimmillaan Liljequist on ollut maailmanlistan sijalla 25. Liljequist on myös ensimmäinen pelaaja sulkapallon historiassa, joka on olympialaisissa voittanut ottelun.

Liljequist osallistui olympialaisiin kahdesti: Barcelonassa vuonna 1992, jolloin hän jäi historian kirjoihin ensimmäisenä olympiaottelun voittaneena pelaajana, sekä Atlantassa 1996.

Ensimmäisen kerran Liljequist pelasi maajoukkueessa 1989 Jakartan MM-kisoissa Indonesiassa ja sen jälkeen hän edusti Suomea kaikissa EM-, MM- ja Thomas Cup-kisoissa sekä olympialaisissa vuoteen 1997 asti. Parhaina saavutuksina olivat EM-kisoissa Skotlannissa 1992 sijat 5.-8. ja MM-kisoissa Sveitsissä 1995 sijat 9.-16.

Vuonna 1994 Liljequist kuului Suomen joukkueeseen, joka saavutti sensaatiomaisesti loppuottelupaikan miesten joukkue-MM-kisan eli Thomas Cupin kahdeksan maan lopputurnaukseen. Liljequist pelasi ratkaisevan ottelun Englannin Steven Butleria vastaan ja varmisti voitollaan Suomen lopputurnauspaikan.

Suomen mestaruuksia Liljequistilla on hallussaan kuusi kappaletta, joista neljä kaksinpelistä ja kaksi nelinpelistä. Pelaajana Liljequist oli periksi antamaton taistelija, jonka ottelut venyivät usein kolmi-eräisiksi raatamisiksi, joissa pelattiin suorituskyvyn ja jaksamisen äärirajoilla, kuten SM-loppuottelussa Jyri Aaltoa vastaan 1995.

Liljequist saavutti Suomen Sulkapalloliiton kultaisen pelaajamerkin n:o 25. Koko uransa ajan hän edusti Helsingfors Badminton Clubia.

 

Tuomo Tennilä
Tuomo Tennilä toimi monipuolisesti Suomen Sulkapalloliiton eri tehtävissä yli 40-vuoden ajan. Hän aloitti liittohallituksen jäsenenä vuonna 1973, toimi puheenjohtajana vuosina 1975–1985, toiminnanjohtajana vuosina 1980–89. Ura liittohallituksessa jatkui 32 vuotta aina vuoteen 2005. Suuren päivätyön Tennilä teki liiton lehden päätoimittajana vuosina 1974–2011.

Liiton arvokisoja – SM-kisat, Finnish Open ja Finnish International – hän on ollut järjestämässä vuodesta 1974 alkaen. Hän johti vuonna 2011 järjestettyjen nuorten Euroopan mestaruuskisojen järjestelytoimikuntaa.

Sulkapalloliiton täyttäessä 40 vuotta vuonna 1994 Tennilä palkittiin Suomen Sulkapalloliiton ensimmäisellä kultaisella ansiomerkillä. Vuonna 2009 SSuL:n syysliittokokous nimitti hänet liiton kunniapuheenjohtajaksi.

Vuonna 1983 Tennilä valittiin International Badminton Federationin hallitukseen. Siellä hän palveli 14 vuotta. Tuona aikana hän toimi myös ylituomaritehtävissä niin IBF:n arvokilpailuissa kuin maailman GP-sarjan osakilpailuissa.

Tennilällä on ollut keskeinen rooli lajissa kenttien ulkopuolella, mutta on hän ehtinyt vierailla pelikentän sisäpuolellakin yhden maaottelun verran. Senioreiden MM-kisoissa 2015 hän sijoittui jaetulle 5. sijalle MK-65:ssä.

Hall of Famesta löytyy pätkä myös Ylen Urheiluviikonlopusta, mukana haastattelu Robert Liljequistista. Uutisen pääset katsomaan tästä.

Hall of Fame virallinen sivu löytyy täältä.

 

Lauantaina ennen välierien alkua palkittiin perinteiset Vuoden Valinnat. Palkitsemistilaisuudessa yhteensä 10 henkilöä/tahoa lajin eri osa-alueilta sai tunnustuksen erinomaisesta toiminnastaan vuoden 2016 aikana.

Vuoden Valinnat 2016:

Vuoden Junioripelaaja
Vuoden Junioripelaajan palkinnon sai tällä kertaa kaksi pelaajaa: Julia Salonen ja Joakim Oldorff. Julia Salosenen otti Langenfeldtin kisojen U15 kaksinpelin hopeaa, Finnish Junior U15 luokan kaksin- ja nelinpelin voiton sekä U17 luokan sekanelinpelin hopeaa ja hän on alle 15-vuotiaiden kolminkertainen Suomenmestari. Joakim Oldorff oli niin ikään Langenfeldt U15 kaksinpelin kakkonen, otti kaksinpelin ja sekanelinpelin voitot Finnish Junior U17 kisoissa ja on alle 15-vuotiaiden kaksinkertainen Suomenmestari. Molemmilla on lisäksi useita kansainvälisten kisojen välieräpaikkoja.

Joakim oli SM-kisojen aikaan Tanskassa pelaamassa, joten ei päässyt paikan päälle noutamaan palkintoaan.

Vuoden Pelaaja
Vuoden Pelaajan tittelillä palkittiin jo toistamiseen Nanna Vainio, joka edusti Suomea vuoden 2016 olympialaisissa Rio de Janeirossa. Lisäksi Vainio pelasi itsensä EM-kisojen puolivälieriin Ranskassa. Palkinnon saadessaan Vainio oli hallitseva Suomen mestari ja hänellä on yhteensä kuusi SM-kultaa naisten kaksinpeleistä.

Vuoden Vammaissulkapalloilija
Vuoden Vammaissulkapalloilijana palkittiin Thomas Puska, joka toi upeasti Suomelle EM-pronssimitalin miesten WH-2 -luokan kaksinpelissä. Lisäksi Puska otti tuplakultaa SM-kisoissa 2016 voittaen niin kaksinpelissä kuin nelinpelissäkin. Puska voitti myös SULKISCUP:in kokonaiskisan nelinpelissä kaudella 2015-2016 ja oli kaksinpeleissä toinen.

Vuoden Seniori
Jyri Aalto valittiin Vuoden Senioriksi 2016. Hän on sekä Euroopan että Pohjoismaiden mestari yli 45-vuotiaiden sarjassa.

Vuoden Tuomari
Vuoden tuomarin palkinnon sai Kai Uuttu, joka on toiminut aktiivisesti ja menestyksekkäästi tuomarina kansainvälisissä ja kotimaisissa turnauksissa. Lisäksi Uuttu saavutti keväällä 2016 Badminton Europen Accredited -statuksen.

Vuoden Valmentaja
Vuoden valmentajana palkittiin Aarni Pariola. Pariolalla on ollut vahva vaikutus Jyväskylän Sulkapalloseuran junioritoiminnan nousuun ja hän on osallistunut aktiivisesti liittoryhmätoimintaan.

Vuoden Seuratoimija
Vuoden Seuratoimija 2016 on Mikko Blomqvist, joka on kehittänyt ja edistänyt aktiivisesti ParBan junioritoimi sekä kasvattanut seuran lisenssimääriä. Blomqvist on ollut myös käynnistämässä Minisulkis toimintaa Paraisilla.

Vuoden Vapaaehtoinen
Vuoden Vapaaehtoinen palkinnon sai Perhe Lauri, johon kuuluvat isä Jussi, äiti Minna sekä lapset Lilli ja Eero. Laurien perhe on aina iloisella mielellä mukana ja valmiina auttamaan. He ovat osallistuneet aktiivisesti SM-kisojen ja Finnish Openin järjestelytoimintaan eri vuosina.

Vuoden Kilpailu
Vuoden Kilpailuksi valittiin Finnish Junior 2016, jonka Tapion Sulka on järjestänyt vahvalla rutiinilla jo kolme vuotta. Finnish Junior on sujuva ja taidolla toteutettu kilpailu, jossa on myös aina hyvä tunnelma.

 

 

Kuvat: Joonas Puhakka ja Peter Weissenberg

Yhteistyössä