Nelinpelimestari Oskari Larkimo – Olen enemmän joukkuepelaaja, kuin yksin menijä

Maajoukkuepelaaja Oskari Larkimo, 26, (HBC) voitti viime vuonna ensimmäisen suomenmestaruutensa, eikä jano sammunut.

Kahden viikon päästä pelattavissa SM-kisoissa laitetaan taas kaikki peliin. Vuoden 2019 kisat jäivät Oskarin mieleen tunnerikkaina, sillä hän kuuli mentorinsa Kristiina Danskasen poismenosta vain hetki voiton jälkeen.
Voitit viime vuonna ensimmäistä kertaa suomenmestaruuden, miltä se tuntui?
– Se oli minulle iso asia, olin ollut jo lähellä sitä viime vuodet. Olin unelmoinut siitä pienestä pitäen ja uskomattomaltahan se tuntui, kun sen voitti.
Millainen tapahtuma SM-kisa mielestäsi on?
– Itse pidän SM-kisoista todella paljon. Koko Suomen sulkapallo kokoontuu viikonlopuksi yhteen halliin ja peleissä on latausta. Vaikka joutuu kisailemaan ystäviä vastaan, kaikki ovat iloisia aina toisen menestyksestä.
Mikä on hauskin tai mieleenpainunein muistosi SM-kisoihin liittyen?
– No, viime vuoden finaalipäivä ehdottomasti. Aamulla autoni jäi lumihankeen kiinni ja kaivoimme sitä Jassun (puolisoni) kanssa irti 40 minuuttia. Lopulta otin taksin hallille. Pääsin hallille puolituntia ennen peliä aivan hikisenä ja uupuneena. Voitto onneksi tuli ja se oli hienoimpia hetkiä minulle, varsinkin kun perheeni pääsi vielä todistamaan sen paikan päällä. Hetki voiton jälkeen kuulin ensimmäisen valmentajani sekä mentorini, Kristiina Danskasen, poismenosta. Päivä oli erittäin tunnerikas ja siksi ikimuistoinen.
Mikä kisaviikonlopussa on parasta? 
– Ystävät ja kovat pelit.
Ketkä suomenmestarit vuosien varrelta ovat erityisesti jääneet mieleesi ja miksi?
– Tämä on paha, koska on niin monia, joita tuli heti mieleen. Pienenä muistan elävästi, kun Lång, Kapu ja Anu ovat voittaneet. Samoin mieleeni on jäänyt elävästi kertoja, kun hyvät ystäväni ovat voittaneet. Kuten Nanna, Anton, Airi, Kalle, Iikka, Kögä, Hexu ja Eetu.
Minkä ikäisenä aloit pelata tavoitteellisesti? Mitkä ovat urheilijana suurimmat unelmasi tai tavoitteesi?
– Aloin pelata ensimmäistä kertaa tavoitteellisesti yläasteella ja se jatkui lukioon. Lukion lopussa lopetin tavoitteellisesti pelaamisen ja menin armeijaan sekä siitä operaatioon ulkomaille etsimään itseäni. Aloitettuani yliopiston aloin taas pelata ja viimeiset kaksi vuotta olen taas aloittanut pelaamaan tavoitteellisesti. Suuri unelmani on valmistua nyt syksyllä yliopistosta ja samalla ulosmitata itsestäni aivan absoluuttinen huippuni sulkapalloilijana, tämä tarkoittaisi ulkomaankisan voittoa.
Pääpelimuotosi on miesten nelinpeli. Miksi olet valinnut juuri sen ja minkä ikäisenä aloit satsata nelinpeliin enemmän, kuin kaksinpeliin? 
– Lukiossa into kaksinpelin treenaamiseen hiipui ja samalla into nelinpeliin kasvoi. Huomasin, että pystyin lyömään kovaa ja tykkään lyödä kovaa, olen myös enemmän joukkuepelaaja kuin yksin menijä.
Lempinimesi on Moukari, mistä tämä johtuu?
– Tiedän vain yhden henkilön, joka kutsuu minua tällä nimellä, joten ei se vielä ehkä lempinimeksi riitä. Mutta liittynee varmaan intooni lyödä kovaa mahdollisimman useasti.
Kuvaile pelipariasi Anton Kaistia kolmella sanalla. 
– Ystävä, luotettava, älykäs
Millaisia urheilijoita ihailit lapsena ja oliko sinulla omaa idolia? 
– En koskaan ollut fanaattinen yhden urheilijan ihannoija. Mutta pidin aina Lee Chong Weistä. Hänen viime vuosien doping-kohut kyllä vähän laskivat arvostusta.
Kerro mielenpainunein sulkapallomuistosi?
– SM-kulta, European Games osallistuminen viime kesältä sekä miesten joukkue EM Kazanissa 2018 (elämäni hauskin matka).
Mikä on ollut sulkapallourasi paras saavutus tai tärkein hetki tähän mennessä?
– SM-kulta sekä European Games kahdeksan parhaan joukkoon.
Miten valmistaudut peliin? Onko sinulla jotakin tiettyjä rutiineja ennen ottelua tai vaikka erityistä musiikkia, jota kuuntelet? 
– Ei ole suurempia rutiineja. Yleensä ei haluttuun rutiiniin kuuluu kauhea jännittäminen, jota Anton pyrkii purkamaan parhaansa mukaan.
Minkälaiset asiat vaikuttavat siihen, että jaksat hyvin lähteä harjoituksiin ja edistyt hyvin? 
– Halu menestyä sekä tahto näyttää itselle sekä muille mihin pystyn urheilussa sekä muussa elämässä. Pyrin olemaan myös esikuva sille, että urheilun sekä opiskelun pystyy yhdistämään hyvällä menestyksellä.
Harjoitteletko ja kilpailetko yhtä mielelläsi, tai teetkö jompaakumpaa mieluummin kuin toista? 
– Ehdottomasti kilpailen, olen todella kilpailullinen ja halu voittaa kisoissa on kova.
Mikä on lempiharjoituksesi?
– Pelitreenit sekä voimaharjoitukset.
Mitkä ovat vahvuutesi kentällä?
– Voima, nopeus.
Mikä mielestäsi on treenaamisessa parasta?
– Kun huomaa kehityksen ja asiat, jotka olivat ennen vaikeita alkavat luonnistua helposti. Sekä tietenkin säännöllinen ystävien näkeminen.
Nimeä valmentaja, joka on vaikuttanut kasvuusi urheilijana kaikkein eniten. Miksi?
– Jos vain yksi pitää mainita niin Kristiina Danskanen. Kristiina opetti minulle valtavasti ja monet ominaisuuteni tällä hetkellä ovat hänen ansiotaan, hän opetti minua paljon myös muuhun elämään, josta olen ikuisesti kiitollinen. Todennäköisesti olisin lopettanut yläasteella sulkapallon ilman häntä.
Mikä maajoukkuepelaajan arjessa on parasta ja mikä haastavinta?
– Haastavinta on lähteä reeneihin, kun on ollut jo pitkä putki kisoja sekä tenttejä ja helpointa olisi jäädä nukkumaan kotiin. Parasta on kuitenkin se tavoitteellisuus ja tarkat ohjelmat, jotka maksimoi ainakin minun kehitykseni.
Montako kertaa viikossa treenaat ja miten syöt?
– Treenaan noin 10-15h viikossa riippuen koulusta ja kisoista. Määrän pitäisi olla korkeampi, mutta enempään en tällä hetkellä pysty. Pyrin syömään terveellisesti ja monipuolisesti 2-3 lämmintä ateriaa päivässä plus aamu ja iltapala.
Onko sinulla mitään paheita?
– Liian paljon. Pahimpina herkut. Suklaa, limu, kakku, keksi, sipsi, burgeri, pizza, Subway… you name it, I eat it. Vaikeaa välillä syödä fiksusti, kun rakastan niin paljon rasvan ja sokerin makua.
Mitä tavoitteiden asettaminen ja niiden toteuttaminen merkitsee sinulle urheilijana? 
– Se tuo minulle sen motivaation treeneihin, että miksi treenaan. Jos minulla ei olisi tavoitteita, olisi treenenihin vaikea lähteä. Sitten kun ne tavoitteet saavuttaa, fiilis on mahtava.
Pelaajien onnistumista mitataan usein vain kisamenestyksellä. Millaisista asioista itse huomaat, että olet kehittynyt?
– Itseluottamukseni kohenee paljon, kun kehityn, luotan itseeni ja kykyihini.
Millainen minäkuvasi on ja onko se muuttunut vanhetessa?
– Olen erittäin ankara itselleni ja olen harvoin tyytyväinen itseeni. Vanhetessa minäkuvani on muuttunut paljon positiivisemmaksi, ja luotan itseeni paljon enemmän. Etenkin armeijan sekä operaation jälkeen henkistä kasvua oli tapahtunut paljon.
Minkälaista fysiikkatreeniä sulkapalloharrastajan kannattaa erityisesti tehdä lajin lisäksi?
– Mielestäni kimmoisuus ja jalkojen voima tärkeää. Tärkeintä olisi kuitenkin rakentaa niin kova peruskunto nuorena, että yli nuorena aikuisena pystyisi treenaamaan yli 25h tuntia viikossa ilman, että kroppa hajoaa ja pystyy palautumaan.
Mikä on sun oma kestosuosikki treeniliike?
– Penkkipunnerrus. Tällä liikkeellä ei mitään suliksessa tee, mutta pidän suuresti silti tästä liikkeestä
Kerro muutama vinkki treenimotivaation säilyttämiseen.
– Suosittelen asettamaan realistisia lyhyen- sekä pitkän tähtäimen tavoitteita.
Hyvinvointi koostuu monesta eri osa-alueesta, mitkä ovat sinulle kolme tärkeintä?
– Perhe, ystävät sekä ura (urheilu sekä koulu/työ)
Mitkä kolme vinkkiä antaisit nuorille sulkapalloilijoille hyvinvointiin liittyen?
– Pidä ystävät ja perhe lähellä. He auttavat sinut vaikeiden hetkien yli. Mikään ei ole parempaa elämässä kuin rakastava kumppani ja loistavat ystävät. Ja sanoisin vielä, että urheilu on vain urheilua, ei se sen vakavampaa 🙂
Ehditkö koskaan vain istua alas ja rentoutua? Mitä teet silloin? 
– Välillä ehtii, silloin katselen sarjoja ja pelaan pleikkaa!
Mitä haluaisit tehdä, kun ura urheilijana päättyy?
– Haluan menestyä työuralla, haluan vastuuta sekä haasteita, joten toivon joku päivä olevani johtotehtävissä metsäteollisuudessa. Ja tietenkin haluan tehdä perheeni mahdollisimman onnelliseksi.
Nimeä kaksi harrastustasi tai intohimoasi urheilun ulkopuolella. 
– Padel, laskettelu
Sulkapallon SM-kisat Vantaan Energia Areenalla 30.1-1.2.2020.
Yhteistyössä