Spekulaatiostudio by Rajasärkkä – Karsinnat

SM 2020 Katsojan opas ja ennakko

Miesten kaksinpelin karsinnassa pelataan seitsemän ottelua, joiden voittajat kuittaavat paikan pääkisaan. Muuten otteluista on odotettavissa jännittäviä vääntöjä, jotka päättyä miten vain, mutta kaksi pelaajaa lienee yli muiden: Ville Lång ja Anton Kaisti. Molemmat ovat voittaneet urallaan aiemmin kaksinpelin mestaruuden – Villellä niitä tietysti on peräti 10 kpl – mutta molemmat joutuvat aloittamaan tällä kertaa karsinnasta.

Villen osalta tilanne on se, että vanha mestari on viettänyt jo eläkepäiviä, eikä liike ole enää millään entisellä tasolla. Peliälyä ja taitoa löytyy kuitenkin sen verran, että miehen somessa hehkuttama kvartsipaikka Eetu Heinoa vastaan on hyvinkin mahdollinen.

Anton puolestaan on jo pitkään keskittynyt nelinpeleihin, eikä hänellä siksi ole kaksinpelissä rankingpisteitä. Huhut hallilta kuitenkin kertovat Antonin olevan kovassa kaksinpelikunnossa, joten tie voi viedä vaikka kuinka pitkälle.

Naisten kaksinpelin karsinnassa kisataan neljästä paikasta pääkisaan. Karsinnan ykkössijoitettu Julia Salonennostetaan suoraan pääkisaan kisasta vetäytyneen Airi Mikkelän paikalle. Ensimmäisestä karsintalohkosta lipun pääkisaan nappaa siis vain yhdellä voitolla.

Toisessa karsintalohkossa 3/4-sijoitettu Silja Soikkeli saa heti kovan haasteen Elina Niirasesta. Ottelun voittaja selvittänee myös toisen karsintakierroksen. Kolmas lohko on tasaisin, mutta veikkaisin 3/4-sijoitetun Marikki Pitkäsen jatkavan. Viimeisessä lohkossa 2-sijoitettu Johanna Luostarinen on ennakkosuosikki, mutta nuori Heidi Purosaattaa hyvinkin yllättää.

Miesten nelinpelikarsinta on vielä kaksinpelien karsintojakin tasaisempi. Neljästä pääkisapaikasta kamppailee 13 paria. Ensimmäisessä kahdessa lohkossa erot ovat sijoituksista huolimatta niin pienet, että mikä pari tahansa saattaa onnistuessaan napata pääkisapaikan. Jos veikata pitää, valitsen 1-sijoitetut Toni Alhon ja Matias Viljakaisenensimmäisestä lohkosta sekä toisesta Roni Lyytisen ja Eemi Seppälän – kenties syynä ovat tamperelaisen Sulkasetin vankat perinteet miesten nelinpelissä.

Kolmannessa lohkossa on neljä hyvin erityylistä paria. Veikkaan jatkajaksi Henrik Hakulista ja Julius von Pfaleria. Viimeisessä lohkossa mukana on taas yksi entinen pelimuodon suomenmestari: Ilkka Nyqvist yhdessä Mikko Luhtaniemen kanssa. Pääkisapaikka hoitukoon heille Ilkan kokemuksella.

Naisten nelinpelissä karsinnassa pelaa vain neljä paria, joista kaksi palkitaan paikalla pääkisaan. Tässä lähestulkoon Louna-Sulan aluemestaruuskisasta en pysty suosikkeja nimeämään. 1-sijoitetun statuksella liikkeelle pääsevät Emilia Ojala ja Marikki Pitkänen, 2-sijoitettuina Susanna Hakala ja Eerika Laakso. Katsotaan jännityksellä, onnistuvatko he lunastamaan odotukset.

Sekanelinpelin karsinta on suurin: 19 paria kilpailee neljästä pääkisapaikasta. Ensimmäisessä lohkossa suosikkeja ovat 1-sijoitetut Jesper von Hertzen ja Lilli Lauri.

Toinen lohko näyttäisi minulle 3/4-sijoitettujen Juha Honkasen ja Heidi Puron hallinnalta, vai olisiko suosikki sittenkin pari Robin Jäntti/Nella Nyqvist? Tai oikeastaan Eetu Li ja Nella Siilasmaakin kuulostavat kovilta…

Kolmannessa lohkossa minun silmissäni suosikit pääkisaan ovat Anton Monnberg ja Noora Ahola. Anton nappasi juuri ensimmäisen kisavoittonsa Euroopan kiertueella Islannin kv. kisassa, ja sen tuomalla itseluottamuksella karsinta hoituu helposti.

Viimeisessä lohkossa 2-sijoitetut Heikki Kontro ja Heini Ihalainen ovat suosikit, mutta helpolla paikka ei tule. Veikkaan heille vastustajiksi viimeiseen karsintapeliin paria Juuso Kuoppala/Noora Nokkala, ja siitä on kyllä tiukka peli luvassa.

Teksti Antti Rajasärkkä

Yhteistyössä